Wijnen

In 2018 hebben we voor het eerst op kleine schaal wijn geproduceerd waarover we zelf echt tevreden waren. In 2019 hebben we heel weinig wijn gemaakt, omdat we door omstandigheden onvoldoende goed rijp fruit konden produceren, onder andere door ziektes in de wijngaard en doordat de verbouwing van de wijnmakerij niet klaar was waardoor we uiteindelijk te laat geoogst hebben. In 2020 is de oogst van de Solaris en Regent in Kubaard goed verlopen en hebben we een beetje Johanitter, Cabernet Cortis, Cabernet Cantor en Souvignier Gris geproduceerd op De Kaap. Daarnaast hebben we Cabernet Cortis en Johanitter aangekocht om wijnen van te maken. 

2021 is een moeilijk jaar, de druiven zijn laat uitgelopen en door de natte zomer waren er veel schimmelproblemen ook in de resistente rassen. We produceren daarom minder wijn van eigen druiven dan we zouden willen. De kwaliteit is wel goed. We hebben dit jaar Weissburgunder en Spätburgunder druiven aangekocht in de Pfalz om zelf wijn van te maken naar onze smaak. 

In 2022 hadden we een prima oogst en hebben we naast onze eigen wijnen een Solaris Natuurwijn en een Johanniter Pet-Nat gemaakt in samenwerking en opdracht van  Wijngaard het Hof van het Hogeland, Groot Maarslag (Mensingeweer)

Vanaf 2023 zijn steeds meer druivenstruiken volwassen en neemt de productie toe. Het was een rare natte zomer met een mooi najaar, waardoor we toch gewoon mooi rijp fruit hebben kunnen oogsten. Dit jaar maken we een Solaris PetNat Brut Natuur samen met Groot Maarslag. 

Zoals je kunt zien aan deze site en de vormgeving van de producten besteden we veel aandacht aan design, dat vinden we belangrijk en het feit dat Chantal zich hiermee beroepshalve bezighoudt helpt, www.protoformat.nl 

We zijn bereikbaar op: info@opjoarum.nl 

Proeven?

Onze wijnen worden verkocht door Cruwijn in Roden www.cruwijn.nl

In Groningen kunt u onze wijnen kopen bij Henri Bloem.

Online kunt u terecht bij Massaro Wijnen

 

De volgende restaurants serveren wijnen van Op Joarum:

Restaurant De Molenaar, Onderdendam, www.restaurantdemolenaar.nl/ 

Hotel Restaurant Het Wapen van Drenthe, Roden, www.hotelhetwapenvandrenthe.nl 

Restaurant Eindeloos, Leeuwarden, https://www.restauranteindeloos.nl/ 

Landhuis Hotel Restaurant De Jufferen Lunsingh, Westervelde

 

Proeverij bij onze wijnmakerij

Regelmatig hebben we in Nietap bij de wijnmakerij (in huis, onder een afdak en of partytent, afhankelijk weer en aantal deelnemers) een mogelijkheid om onze wijnen te proeven en te kopen. Opgave vooraf info@opjoarum.nl is verplicht. De proeverij gaat door als er 6 deelnemers zijn. De kosten bedragen 12 eur per persoon. 

Tijden zijn van 14 tot 15:30, locatie Oostindie 24 te Nietap.

Zie voor geplande data:

Aanmelden proeverij.

 

Horeca?

Heeft u een horecabedrijf en wilt u onze wijnen schenken in bijvoorbeeld wijnarrangementen dan laten we u uiteraard graag proeven. U bent hier welkom met de collega's of we komen naar u toe. Wij leveren niet alleen topkwaliteit Nederlandse wijnen, maar kunnen ook bijdragen aan de kennisontwikkeling over wijn. We vertellen graag wat meer over wijnmaken, smaakstijlen, wijn & spijscombinaties of andere interessante onderwerpen. We dragen graag bij aan uw verhaal aan tafel!

 

Namen cuvee's 

De wijngaard OpJoarum ligt naast een stuk weiland dat in het kader van natuurbeheer is omgezet in een zogenaamde 'plas & dras weide', dit is een weide waarvan een stuk onder water wordt gezet en waarvan het omliggende veld pas gemaaid wordt als de jonge vogels zijn uitgevlogen. Omdat het ons in Nederland steeds beter lukt om de waterbeheersing af te stemmen op de eisen van de landbouw, hebben sommige weide vogels het moeilijk, omdat het grondwaterpeil lager is dan vroeger wordt de grond te hard en kunnen ze te weinig voedsel vinden. De plasdras OpJoarum is heel succesvol, er broeden diverse soorten in grote aantallen. Als we aan het werk zijn in de wijngaard worden we omringd door deze vogels, daarom hebben we onze wijnen naar hen vernoemd. 

Naast wijn van eigen druiven kopen we ook druiven in, bijvoorbeeld als we van een soort zelf nog te weinig hebben. Deze druiven worden apart verwerkt en uiteindelijk gebotteld als 'Koekoek'. De druiven van een ander in ons nest...

 

Wijn en spijs combinaties

We maken vaak meerdere cuvee's van dezelfde Solaris oogst, als we die naast elkaar proeven zijn er aanzienlijke verschillen. Toch is het wijntype wel heel vergelijkbaar. Voor alle wijnen geldt daarom hetzelfde wijn & spijs advies. Omdat dit wijnen zijn die vooral in een soort Loire achtige stijl gemaakt zijn, hebben ze ook dezelfde wijn & spijs adviezen. 

Ze passen heel goed bij allerlei visgerechten waarbij de vis op de huid gebakken wordt, gerechten met schelpdieren en gerechten met schaaldieren zoals garnalen. Daarnaast zijn de wijnen heel goed te combineren met iets meer pittige gerechten uit de Aziatische keuken. 

De Orange wijn (Koekoek Souvignier Gris 2019, Natuurwijn Solaris 2022) past uitstekend bij vegatarische gerechten.

De rode Buizerd past heel goed bij rollade of rood vlees, sommige harde kazen en gekoeld bij vis. De rode Cabernet Cortis past vanwege zijn kruidigheid goed bij aromatische gerechten. De witte Johanitter doet wat denken aan Riesling en past goed bij diverse voorgerechten, zoals vis of paté. 

 

Ieder jaar een andere Koekoek

Omdat we zelf nog niet zoveel druiven hebben blijven we voorlopig ook ieder jaar een Koekoek produceren, dat kan dan wel ieder jaar een totaal andere wijn van andere druivensoorten worden, afhankelijk van wat we kunnen kopen.  Over de oogst van 2019 hebben we een Koekoek geproduceerd van de Souvignier Gris druif, een orange wijn hebben we daarvan gemaakt. Voor de oogst van 2020 hebben we Cabernet Cortis en Johanitter aangekocht omdat onze eigen struiken nog niet genoeg druiven produceren. In 2021 is in heel Nederland de oogst niet goed, we konden daarom geen PIWI druiven aankopen en hebben voor ons Koekoek project van dit jaar Spätburgunder en Weissburgunder uit de Pfalz aangekocht. 

 

Wijnkeuring van de Lage landen

Soms zenden we wijnen in naar de Wijnkeuring van de Lage Landen, onze wijnen worden over het algemeen allemaal onderscheiden, met een keurzegel of medaille. Inzenden kost geld, er moet een laboratoriumonderzoek overlegd worden en er moeten diverse flessen worden ingezonden. Daarom doen we meestal mee met maximaal 3 wijnen per jaar. De wijnen worden blind gekeurd in de Pfalz, samen met de wijnen uit dat gebied. Onze wijnen worden dus beoordeeld tegen internationale normen en komen dan dus goed voor de dag!

 

resultaat wijnkeuring van de lage landen

 

U kunt onze wijnen per fles kopen bij Cruwijn, in Roden of online!

Vooraankondiging!

Regelmatig organiseren we bij de wijnmakerij te Nietap een proeverij!  Opgave per email: info@opjoarum.nl 

Meer informatie? Proeverij

 

Logeren bij de wijnboer in Nederland?

U kunt bij ons logeren, op de locatie van de wijnmakerij in Nietap verhuren we een appartement en 2 studio's, minimum 2 nachten, boekbaar onder meer via Natuurhuisje, meer informatie op www.logementdekaap.nl.

Logeren bij de wijnboer, gewoon in Nederland!