Druiventeelt

Zoals uitgelegd onder druivensoorten telen we voornamelijk PIWI's, dat zijn schimmel tolerante rassen die de meeste bekende druivenziekten en plagen niet krijgen. Voorbeelden zijn Meeldauw, Valse Meeldauw en Botrytis. We werken in de wijngaard dan ook niet met pesticiden en of insecticiden. Soms gebruiken we middelen die ook in de biologische wijnbouw toegelaten zijn om planten te versterken of om een gebrek aan bepaalde voedingsmiddelen te compenseren. Een voorbeeld hiervan is een bespuiting met bitterzout als planten een gebrek aan magnesium vertonen (bij de Regent zichtbaar als een rode 'herfstachtige' verkleuring van het blad). Omdat geen enkel middel echt fijn is in het gezicht, werken we wel altijd met de nodige beschermende kleding. 

Qua bemesting maken we gebruik van champost voor jonge aanplant en compost voor de bestaande aanplant en of planten die van zichzelf al hard genoeg groeien zoals de Solaris en de Cabernet Cantor. Vanaf 2022 gaan we voor bepaalde soorten gefermenteerde paardenmest gebruiken. 

 

Wijnkelder

In de wijnkelder werken we zoveel mogelijk natuurlijk, maar we maken wel gebruiken van in de biologische wijnbouw gebruikelijke hulpstoffen. Voorbeelden hiervan zijn enzymen voor het persen om kwalitatief goed sap aan de druiven te kunnen onttrekken, sulfiet om de wijnen biologisch te stabiliseren (zo min mogelijk) en neerslagmiddelen zoals bentoniet om wijn te klaren. Voor het vergisten van onze wijnen gebruiken we conventionele gistsoorten, omdat er weinig keuze is in biologische gisten. Soms experimenteren we met natuurgist. 

 

Biologisch?

In januari 2019 heeft Simon een cursus  gevolgd samen met andere wijnboeren die overwegen om volledig over te stappen op de biologische wijnbouw, de cursus werd georganiseerd door Ecovin in Duitsland.

Als wijnboeren elders in Europa biologisch werken dan moeten ze nastreven om zoveel mogelijk ook biologische grondstoffen en hulpstoffen te gebruiken. Zijn die ter plaatse niet voorradig, dan mogen ook traditionele alternatieven gebruikt worden. In Nederland wordt de biologische wijnbouw begeleid door SKAL. Zij kennen een dergelijke policy niet, daarmee is het in Nederland erg moeilijk om te voldoen aan een keurmerk en zien wij ervan af. We zouden het anders moeilijker krijgen dan andere biologische wijnboeren in Europa en wijn maken is in Nederland al moeilijk genoeg!

Het seizoen 2021 heeft laten zien dat in sommige jaren ook schimmeltolerante rassen veel last kunnen krijgen van valse meeldauw. In de biologische wijnbouw worden elders in de wereld koperhoudende middelen gebruikt om valse meeldauw te bestrijden, dit is in Nederland niet toegestaan. Er zijn nog geen alternatieve biologische middelen met bewezen effectiviteit, wel in onderzoek.

Onderstaande afbeelding is van druiven met meeldauw, de foto is van een niet ziekte resistente tafeldruif

druiven met meeldauw
werk in de wijngaard