De afgelopen jaren is het steeds beter gelukt om goede wijnen te maken. Met ingang van seizoen 2018 zijn we gebruik gaan maken van een zelf gebouwde installatie om de temperatuur te kunnen controleren tijdens het vergistingsproces. De druiven worden vaak ontsteeld en gekneusd in Kubaard en de most wordt dan verder verwerkt in Nietap. De nieuwe wijnkelder is gebouwd bij ons woonhuis in Nietap.

 

Koelen

We zijn begonnen met het omwikkelen van de stalen tanks met tuinslangen en door deze tuinslangen laten we koud water stromen als er gekoeld moet worden. Dat koelen gebeurd als de sensor een bepaalde ingestelde waarde heeft bereikt, er wordt dan een stroompunt ingeschakeld waarop een pomp wordt ingeschakeld die in werking blijft zolang de temperatuur te hoog is. Het water wordt gekoeld met behulp van een bierkoeling.  Zie ook het filmpje (oude situatie op het blog). Inmiddels is dit verder geprofessionaliseerd. Zie het onderstaande filmpje over de koeling, heel belangrijk voor de productie van geurende wijnen.

 

Nieuwe kelder

In 2019 is er in Terheijl een nieuwe kelder gebouwd, met betegelde wanden en vloeren. Een geïsoleerde ruimte waarin het makkelijker is om de temperatuur te controleren en waar we alle schoonmaak activiteiten veel efficiënter kunnen uitvoeren. Wijnmaken  = hevelen + schoonmaken, dus die nieuwe kelder helpt om het werk veel handiger aan te pakken.  Bovendien kunnen we zo veel makkelijker aan alle denkbare eisen voldoen. In de wijnmakerij hebben we een wijnkelder, een wijnvinificatie ruimte en een klein lab/kantoor gebouwd. We hebben ook het koelen van wijnen tijdens de vergisting verder geprofessionaliseerd. Inmiddels hebben we een buizenstelsel aangelegd met een aantal circuits, waardoor we tegelijkertijd meerdere wijnen op verschillende temperaturen kunnen maken. De slangen rondom de vaten zijn vervangen door koelelementen in de wijn of koelspiralen om de vaten heen. Sensoren bepalen wanneer en hoe lang de koeling aan moet. Het koelmiddel is water, dat we koelen met behulp van een bierfustkoeler. Hiermee kunnen we koelen tot cira 4 graden.

Verwarmen

Het verwarmen van de vergistende most, bijvoorbeeld bij de vergisting van rode wijn, dat doen we met warmtelansen die ook wel gebruikt worden in aquaria met vissen. De buitenkant hiervan wordt niet al te heet (zo lang in de vloeistof), anders zou dit namelijk schadelijk zijn.

Afvullen oude wijnkelder

Bottelen oude wijnkelder

Persen oude wijnkelder

Sorteren en ontstelen Kubaard

Waterdrukpers nieuwe wijnkelder

De ballon is opgeblazen, het sap loopt

De geperste druiven verwijderen