Wijngaard Op Joarum maakt voornamelijk gebruik van nieuwe schimmeltolerante druivenrassen. Dit zijn druivenrassen die ontwikkeld zijn om biologische geteeld te kunnen worden. Als bijkomende eigenschap hebben deze soorten dat ze veel eerder rijp zijn en beter geschikt zijn voor Nederlandse omstandigheden, vooral omdat ze in zekere mate resistent zijn tegen meeldauw, valse meeldauw en botritys. 

 

Veredelen druivensoorten

Bij het veredelen van druiven worden telkens de stokken vermeerderd die een gewenste eigenschap hebben. Bij het veredelen van nieuwe druivenrassen voor de biologische teelt is daarbij vooral gelet op ziekte resistentie tegen allerlei schimmelziekten, zoals meeldauw, valse meeldauw en botrytis. Deze druivensoorten kunnen daarom in principe geteeld worden zonder gebruik te maken van fungiciden, pesticiden en insecticiden. 

Daarnaast is gelet op de smaak van de druif en de mogelijkheid om daar wijn van te maken. Zo moet de druif een goed suikergehalte kunnen ontwikkelen en voldoende zuren behouden. 

Verder wordt gelet op de groeiwijze, de behoefte van de plant aan voeding, de productie hoeveelheid en aspecten zoals misbloei en bladgroei.

 

PIWI's

Een heel groot voordeel van deze schimmeltolerante druivensoorten, de zogenaamde PIWI's (overgenomen uit het Duits: pilzwiderstandsfähige Trauben) is dat ze over het algemeen een paar weken eerder rijp zijn en heel goed tegen vochtige en of wisselende weersomstandigheden kunnen. Ze zijn daarmee dus ideaal voor de Nederlandse wijnbouw. 

 

Jonge aanplant

In 2018 en 2019 hebben we in Kubaard 2 nieuwe soorten aangeplant, de Johanniter en de Cabernet Cortis. De omstandigheden in Kubaard zijn voor jonge druivenstokken soms zwaar. Harde wind, harde kleigrond, soms veel vocht, soms heel droog en een enkele keer met vorstschade in mei. Daarom duurt het enige tijd voordat de stokken vrucht kunnen dragen. Daarbij lukt het niet altijd om iedere stok tot wasdom te laten komen en is heraanplant soms nodig, waardoor het dan weer een jaar langer duurt.

 

Locaties

Naast de locatie in Kubaard hebben we ook thuis, in Terheijl nabij Nietap / Leek een veld met een aantal PIWI druivensoorten geplant, bij wijze van proef om te zien wat daar goed gaat. Hier staan een aantal stokken van de: Cabernet Cantor, Souvignier Gris, Johanniter, Cabernet Cortis, Muscaris en Frühburgunder (de enige traditionele, niet ziekte resistente soort, deze blijkt nogal vatbaar voor ziektes, dus we weten nog niet of we die wel houden). 

 

Klimaat?

Het zijn dus vooral de nieuwe druivenrassen die de druiventeelt in Nederland mogelijk maken, met de klimaatverandering zelf heeft dit niet zoveel te maken. Wel is het zo dat als de ontwikkelingen zich doorzetten, het makkelijker zal worden om de druiven ieder jaar rijp te krijgen met ook nog hoge suikergehaltes.

 

Druivensoort Omschrijving
Cabernet Cantor De Cabernet Cantor is ontwikkeld in Freiburg. Het is blauwe PIWI die vroeg rijp is en waarvan een krachtige rode wijn gemaakt kan worden.
Souvignier Gris De Souvignier Gris is ook ontwikkeld in Freiburg. Het is een druif met een rode schil waar men witte wijn van maakt. De wijnen doen denken aan Pinot Gris en hebben relatief veel mondgevoel en zijn geurig.
Cabernet Cortis De Cabernet Cortis is ontwikkeld in Freiburg. Het is een paarsblauwe druif. Ze brengt krachtige tannine achtige en geurige wijnen voort die doen denken aan de Cabernet Sauvignon. Van de Cortis kan ook heel goed witte wijn of rosé gemaakt worden.
Johanniter De Johanniter is een groene druif ontwikkeld in Freiburg. Ze brengt geurige wijnen voort met een vrij hoog zuurgehalte. De wijnen doen vaak denken aan Riesling. De soort scoort vaak goed in proeverijen. Wij gaan hier een Riesling achtige droge wijn van maken.
Muscaris De Muscaris is ook ontwikkeld in Freiburg. Het is een groene muscaat achtige druif. De wijn kan doen denken aan een gewürztraminer. We willen hier een dessertwijn van maken, met een iets lager alcohol gehalte en iets meer suiker.
Frühburgunder De enige niet PIWI in onze wijngaard. Een heel vroeg rijpende Pinot Noir variant, bekend uit het Ahr wijngebied in Duitsland. Voor ons vooral om te zien wat er gebeurd met een niet ziekte resistent ras.