Martijn

Rond 2008 zijn in Kubaard de eerste druiven aangeplant door de broer van Chantal, Martijn Heeg, die op zijn beurt weer een aantal Solaris druivenstokken heeft overgenomen van iemand uit het dorp die ze had aangeplant.

Martijn werkte destijds samen met zijn vader in de melkveehouderij maatschap en is de wijngaard begonnen om iets anders naast de melk te doen. Inmiddels is Martijn vertrokken naar Portugal om daar een melkveehouderij te exploiteren. Zijn vader Anton Heeg heeft vervolgens in 2014 aan Simon gevraagd om hem te helpen met de verdere ontwikkeling van de wijngaard.

 

Simon

Simon had tot op dat moment geen echte achtergrond als wijnmaker, hij had wel eens vruchtenwijn gemaakt van vlierbessen en cider van peren. Simon had al wel, al heel lang, erg veel belangstelling voor wijn. Tijdens zijn studietijd werkte hij veel in de horeca. Zo kwam hij op zijn 18e terecht in Duitsland en Zwitserland voor seizoenswerk in de horeca. Bij één van die bedrijven in Duitsland ging men in de zomer een aantal dagen op reis van de fooienpot, zo kwam Simon op zijn 19e voor het eerst terecht bij een echte wijnboer. Daar mocht hij genieten van een 9 gangen wijn & spijs proeverij bij Maison Hugel in Riquewihr. Vanaf dat moment was Simon bezeten met het wijn virus, heeft hij een wijncursus gevolg bij Hein Post om goed te leveren proeven. Vervolgens is hij jaarlijks tijdens vakanties wijnen gaan proeven bij wijnboeren in Duitsland, Frankrijk, Portugal, Cyprus, Nederland, België en Italië. Regelmatig bezoekt Simon met Chantal en vrienden de jaarlijkse beurs Vignerons Indépendants. Dus proefervaring en verstand van wijn was er al wel. 

Sinds 2015 heeft Simon cursus regelmatig cursussen gevolgd bij de Brabantse Wijnbouwers, heeft hij veel studie gedaan naar de theorie en praktijk van het wijnmaken en hij is lid van een lokale vereniging van wijngaardeniers. In de winter van 2019 heeft Simon een cursus gevolg in Bad Kreuznach aan de Nahe, gericht op de biologische - en biodynamische wijnbouw bij Ecovin. Simon heeft een cursus wijnbouw en vinificatie gevolg bij Stan Beurskens. Inmiddels maken we deel uit van een netwerk met ook professionele wijnmakers waarmee kennis wordt uitgewisseld om op een hoog kwaliteitsniveau te kunnen werken.

Zoals je kunt zien aan deze site en de vormgeving van de producten besteden we veel aandacht aan design, dat vinden we belangrijk en het feit dat Chantal zich hiermee beroepshalve bezighoudt helpt, www.protoformat.nl 

We zijn bereikbaar op: info@opjoarum.nl

 

Burenhulp

Op sommige momenten is er veel werk in de wijngaard. Bijvoorbeeld bij het opbrengen van de netten, het verspreiden van compost of bij de oogst. Op dat soort momenten worden we vaak geholpen door vrienden, bekenden en de de mensen uit het dorp Kubaard. Zo langzamerhand een vaste groep enthousiastelingen die met enige regelmatig komt helpen. Heel erg fijn, vele handen maken licht werk!

meten rijpheid druiven
lunch met vrijwilligers
wijnoogst friesland
vrijwilligers wijngaard Friesland